ПІКАНТНІ, АПЕТИТНІ, НЕЗВИЧНІ Й ЇСТІВНІ…

У світі цікавих захоплень

Часто ми ламаємо голову у пошуку оригінального і цікавого подарунка своїм близьким, рідним чи знайомим. А обійшовши чимало крамниць, зупиняємо свій вибір на традиційних квіткових композиціях і деколи навіть непотрібних подарунках. Але квіти мають здатність в’янути, а подарунки – залишатися банальними пилозбірниками. Саме тому останнім часом стало модно дарувати корисні речі. Нестандартним і цікавим рішенням в такій ситуації можуть бути смачні букети та продуктові композиції. Саме такі запашні та апетитні букети із фруктів, цукерок та ковбасок, які, окрім вітамінного заряду, викликають посмішки, непідробні позитивні емоції та здивування, вражають нестандартністю і запам’ятовуються надовго, трохи більше двох років тому почала виготовляти молода матуся з Варви Даша Галушка. І вже зробила їх понад 150.

Ніби нічого надзвичайного немає: фрукти, овочі, солодощі, зелень, пляшка алкоголю, але їх поєднання не може не викликати ефекту «Вау!». Яскраві та смачні букети, пивні та гастрономічні набори вже мають своїх постійних замовників та прихильників. Плюси такого подарунка очевидні: не в’яне, як звичайний квітковий, містить улюблені смаколики, спожити можна з друзями та близькими.

Даша народилася в сусідньому Срібнянському районі в с. Горобіївка. Закінчивши місцеву дев’ятирічку, а потім Савинську середню школу, дівчина вступила до Київського педагогічного університету ім. Б.Грінченка, на факультет дошкільного виховання. Вже під час навчання прийшло усвідомлення, що майбутню професію обрала вірно, що це саме те, чим вона хоче займатися в подальшому. На п’ятому курсі поєднувала роботу з навчанням (працювала в одному з київських садочків). У Варву приїхала разом з тоді ще майбутнім чоловіком Віталієм. Він також зі Срібнянщини, працює в СТОВ «Дружба-Нова» агрономом. Даша влаштувалася працювати в дитячий садочок «Джерельце», але через пів року з декрету вийшов основний працівник і дівчина залишилася без роботи. Вона не звикла сидіти без діла, тому повернулася назад до столиці, влаштувалася на роботу в приватний садочок, де і працювала до декретної відпустки. Ідея робити смачні букети народилася у Даші, вже коли вона була у декреті.

– З чого почалося створення їстівних букетів?

– Спершу я й не думала, що буду цим займатися так серйозно. Ідея створення таких букетів прийшла несподівано, як зазвичай і буває. Моєму синочку Єгорці тоді було лише три місяці. У сестри мого чоловіка був день народження. Чомусь троянди дарувати не хотілося – і виникла ідея такого букета. До цього, коли працювала у Києві, одна моя знайома виготовляла їстівні букети, я їх бачила, тому і вирішила, а чому б не спробувати зробити такий власноруч. Хотілося здивувати рідну людину чимось оригінальним. Тож саме для cестри чоловіка вперше з’явився мій фруктово-цукерковий букет. Зізнаюся, робила його дуже довго, близько чотирьох годин, але результат перевершив усі мої сподівання і усім сподобався. А для мене це стало стимулом для вдосконалення та продовження такого виду творчості. Саме тоді і виникла у мене ідея зробити такі букети доступними для всіх.

Перше, що я зробила – створила групу у соціальній мережі Інстаграм, куди спочатку виставила зразки букетів з інтернета, а пізніше почала виставляти свої роботи. Визначилася із назвою групи – @_tasty.present_(«Смачні подарунки»). Це було у січні, а перше замовлення отримала лише через кілька місяців – перед святом 8 Березня дівчинка замовила букет із зефіру. Це стало справжнім викликом для мене. Дуже хвилювалася, як вона оцінить мою роботу, чи сподобається їй. Тому над цим букетом я також трудилася довго, кілька разів докуповувала зефір, бо не знала правильної технології і в мене не виходило його зібрати, аби він тримався купи. Але все вийшло, букет сподобався і я отримала свої перші зароблені 150 грн.

Поступово більше людей довідувалося про оригінальні їстівні букети, тож й замовлень побільшало. Якщо раніше їх у мене було 1-2 на місяць, то нині бувають випадки, коли в один день доводиться робити кілька букетів. Наприклад, на День захисника України замовили 4 м’ясні з алкоголем букети для чоловіків, а напередодні Дня працівників освіти для своїх вчителів школярі з Ладана замовили відразу 5 великих зефірних букетів.

Нині я вже маю близько тисячі підписників. Коли їх стане рівно 1000, я розіграю безкоштовний смачний букет. Про це заздалегідь вже повідомила на своїй сторінці. Тож з нетерпінням чекаю цієї цифри.

– Які інгредієнти найчастіше обираєте для букетів?

– Створюю їх з усього, що забажає клієнт. Тематика дуже різна: м’ясні, солодкі, фруктові, овочеві та, навіть, спиртні, такі, звісно, лише за бажанням замовника. Продукти використовую лише якісні, недешеві.

Для жінок і дівчат найчастіше замовляють букетики із фруктів, зефіру чи цукерок в поєднанні з шампанським. Для чоловіків – це витримані овочево-м’ясні-ковбасні букети плюс алкогольний напій, зазвичай коньяк, та пивні з рибою, сиром, горішками тощо. Молодь частіше замовляє невеликі букети з різноманітних шоколадних батончиків. По одному разу робила сирний букет з вином і фруктовий. Вони чомусь попитом не користуються.

Завдяки різноманітним замовленням я вже маю великий асортимент своїх їстівних букетів. І найчастіше рекомендую кожному створити особливий букет, до складу якого будуть входити улюблені продукти майбутнього отримувача цього незвичного подарунка.

Коли я лише починала створювати букети, то думала, що вони матимуть попит серед молоді, однак я помилялася. Смачні букети до вподоби й представникам середньої вікової категорії. Але в основному замовлення роблять жінки.

– Скільки вартує в середньому один такий букет?

– Ціни на букети різняться. Все залежить від замовника та від матеріалів. Обумовлюємо бюджет із клієнтом. Тож вкладаюся в ту суму, яка підходить для людини. За роботу і витратні матеріали (скотч, шпажки, папір тощо) я беру 150 грн, все решта – ціна на продукти. Отже, дитячі букети коштують 350 грн, пивні – від 350 грн, а м’ясні з алкогольними напоями найдорожчі – від 500 грн. Усе залежить від складників: букет може містити пляшки шампанського, коньяку, пива, ковбасу, першу зелень і огірки, залежно від пори року – помідори чері, перець солодкий і гіркий, фрукти, цукерки вагові, але лише дорожчі 120 грн/кг.

У мене вже є постійні клієнти, які кілька разів замовляють. Таким обов’язково роблю знижку. Навіть мала практику робити вітання–сюрприз з іншого міста. Я поїхала в Черкаси в гості, дзвонить постійна клієнтка – терміново потрібен букет. Я не змогла відмовити людині. Закупилася, зробила і відправила ювілярці Новою поштою. Іменинниця, я думаю, була вражена увагою замовника та нестандартністю подарунка.

– Скільки часу займає створення одного букета?

– Все залежить від матеріалів, а ще від настрою й натхнення. Раніше створення одного такого букета займало в середньому більше 2 годин, а нині маленький букет із цукерок можу скрутити за пів години, невеликий алкогольний – хвилин за 40, великі букети з алкоголя і цукерок потребують більше часу і зусиль. Цей час включає підготовчі моменти, зібрання докупи всіх інгредієнтів та упаковку букета. Але цей час не включає продуктові закупи. Тому замовлення краще робити завчасно. Матеріали переважно закуповую самостійно, адже вже знаю, де і які компоненти краще купувати і за якою ціною. Головне – вони повинні бути якісними, максимально свіжими та соковитими.

– Існує певна техніка створення їстівних букетів?

– Якоїсь загальноприйнятої техніки їх створення немає. У кожного майстра своя манера складання букетів. Перш за все, я обираю головні продукти в композиції, а далі – це політ фантазії. Моя техніка проста – беру всі матеріали, компоную їх докупи, додаю креативу і вуаля – букет готовий.

Вага такого букета може сягати 3 і більше кілограмів. Уявіть – 3 кг цукерок, пляшка 0,5 коньяку і плюс витратні матеріали. Я думаю, кілограмів чотири-п’ять буде.

А ще я намагаюся викладати продукти за кольорами, за формою, щоб це виглядало, як єдина композиція, гармонійно й цікаво. Але бажання клієнта – завжди закон. А ще головне, щоб букет тримався купи і не розпався, доки його довезуть до іменинника.

Працюючи над букетами, перш за все, думаю, як людина сприйме мою роботу. Я завжди до всього підходжу із відповідальністю і намагаюся додати «родзинку». Мені щоразу не хочеться повторюватися. Букет ніколи не вийде ідентичним з тим, що на картинці, адже, наприклад, той чи інший продукт насправді може мати дещо іншу форму та колір, ніж на світлині. Інгредієнти можуть бути ідентичні, але букети вийдуть зовсім різні.

– Як чоловік ставиться до Вашого заняття?

– Чоловік, якщо він вдома, а це буває вкрай рідко, завжди допомагає мені скласти, зібрати букети, бо інколи вони важкі і мені незручно їх упаковувати.

Головна ж його допомога – бавитися із сином, коли мені потрібно зробити закупи на букет. Або може мене відвезти на автівці до магазину.

Він повністю підтримує моє захоплення і радіє, що я розвиваюся, не сиджу без діла. Бо розуміє – це моє хобі.

– Що Вас мотивує та надихає?

– Я сільська людина і звикла постійно бути в роботі, а це заняття заповнює мій вільний час. Я встигаю переробити всю хатню роботу, допомогти батькам по господарству в селі, розвиваю і виховую свого сина, котрому вже 2 роки і 8 місяців. Підтримка рідних, які вірять у мене, а також задоволені обличчя моїх клієнтів для мене є найкращою мотивацією. А також це заняття дає мені змогу у декретній відпустці самореалізуватися, не загубити себе як особистість, адже побут завжди тягне за собою зневіру у власних силах. Ну і, звичайно, це, хоч і маленький, але мій власний заробіток.

– Які букети Ви б ще хотіли виготовити?

– У мене є багато ідей, планів і задумок, щоб розвиватися в цьому напрямку. Адже можна робити не лише їстівні букети. Я б хотіла, наприклад, зробити букет на народження малюка. І вже знаю як – із памперсів. Такий букет обов’язково стане в нагоді молодим батькам, а ще буде дуже нестандартне й оригінальне вітання. Також дітям на день народження я із задоволенням зробила б букети з м’яких іграшок, машинок тощо.

– Дякую за розмову і бажаю Вам реалізувати усі Ваші задуми і мрії.

Записала Наталія ПАЛЯНИЦЯ, фото героїні розповіді.

This slideshow requires JavaScript.