Судом задоволено позов прокурора

про скасування рішення органу місцевого самоврядування про передачу 2 га земель, до складу яких були віднесені землі історико-культурного призначення.

Варвинським відділом Прилуцької місцевої прокуратури в межах реалізації представницьких повноважень відреаговано на порушення вимог законодавства при розпорядженні землями історико-культурного призначення.

Як встановлено, у 2011 році одним із товариств придбано нежитлові будівлі та споруди, розташовані на території Журавської сільської ради Варвинського району. У подальшому рішенням цієї ради суб’єкту господарювання надано дозвіл на розроблення проекту землеустрою для відведення вказаної земельної ділянки площею 2 га вартістю 1,1 млн. грн. для обслуговування нежитлових будівель та споруд.

При цьому, 1 га придбаної землі сформовано за рахунок земель історичного поселення «Журавка-Захід», яке наказом Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації віднесено до об’єктів культурної спадщини.

Втім, у порушення вимог ст. 186-1 Земельного кодексу України, за відсутності висновку уповноваженого органу контролю у сфері охорони культурної спадщини, сільською радою погоджено проект землеустрою щодо відведення землі об’єкту культурної спадщини.

Реагуючи на порушення вимог закону, Прилуцькою місцевою прокуратурою скеровано до Чернігівського окружного адміністративного суду позов про визнання протиправним та скасування рішення органу місцевого самоврядування. 5.04.2018 винесено рішення про задоволення позовних вимог прокурора у повному обсязі.

Варвинський відділ Прилуцької місцевої прокуратури.