ШАНА І НИЗЬКИЙ УКЛІН ЗАХИСНИКАМ РІДНОЇ ЗЕМЛІ

14 жовтня, на величне свято Покрови, Україна вшановувала тих, на чиїх плечах тримається наша державність і незалежність, тих, хто ціною власного життя оберігає наше мирне сьогодення і щасливе майбуття. По всій країні з нагоди Дня захисника України пройшли урочисті заходи. Відбулися вони і у нас в районі.

Того дня в центральному сквері біля пам’ятного знака захисникам України зібралися керівники району й селища, представники трудових колективів і райвійськкомату, громадських організацій, учасники антитерористичної операції на сході країни, жителі райцентру, вчителі і учні загальноосвітніх закладів, щоб вшанувати пам’ять полеглих синів України, віддати шану і повагу всім героям.

До захисників Батьківщини зі словами вдячності за їх подвиг, героїзм, незламність духу і здобутий мир у важкі для нашої країни роки минулого і нинішнього століть звернулася голова райдержадміністрації Любов Доля. Вона подякували воїнам, що повернулися з війни, та тим, хто ще досі зі зброєю в руках відстоює мир і свободу держави на передовій, адресувала слова вдячності всім, хто докладав зусиль до захисту рідної землі у різні часи. Також у своєму виступі Любов Вікторівна згадала полеглих земляків-героїв – В`ячеслава Носенка, Віктора Мельника, чиї молоді життя обірвалися в зоні бойових дій, учасників АТО Олега Прудяка, Володимира Гайдая та мобілізованих до лав Збройних сил України Олександра Потія і Ігоря Козленка, які, на жаль, не дожили до сьогоднішнього дня. Хвилиною мовчання присутні вшанували їх світлу пам’ять. А на знак пам’яті про героїчну, самовіддану боротьбу поколінь українців за свою державу, вдячності за їх подвиги до пам’ятних знаків покладено квіти.

Привітали зі святом військовослужбовців учасник бойових дій на Донбасі Віталій Якименко та настоятель церкви Різдва Пресвятої Богородиці отець Георгій.

Прагнення і мрії мільйонів українців висловила у пісні «Прошу в неба й землі» волонтерка Яна Борщ.

На мітингу також були присутні призовники до лав Збройних сил України, яким школярі Варвинської ЗОШ І-ІІІ ст. вручили виготовлені власноруч обереги, а від районної влади – рюкзаки.

Закінчився мітинг молебнем за Україну та захисників держави, який відслужили священнослужителі Варвинського храму Георгій та Григорій.

Далі урочисті заходи продовжилися на стадіоні «Юність», де відбулася спартакіада допризовної молоді і виставка дитячих малюнків на тему «Захистимо країну рідну, бо ми нащадки козаків». Відкрили змагання, в яких взяли участь команди Озерянської, Журавської ЗОШ і по дві команди Варвинських школи і гімназії, заступник військового комісара, учасник АТО, Валерій Чаленко та головний спеціаліст у справах сім’ї, молоді та спорту Юлія Скрипка. Кожному учаснику змагань вони вручили значок «Козак-захисник».

Проходили змагання з чотирьох видів спорту – човниковий біг, стрільба з пневматичної гвинтівки, метання гранати та підтягування на перекладині.

Найкращий результат з підтягування показав Вячеслав Кропива з Варвинської ЗОШ, неабияку вправність в метанні гранати продемонстрував учень цієї ж школи Олексій Долинний, найшвидшим в бігові був Дмитро Калайда з райгімназії, а найвлучнішим в стрільбі виявився гімназист Ігор Галушка. У загальнокомандному заліку «золото» вибороли гімназисти, а «срібло» і «бронзу» – дві команди Варвинської ЗОШ. Команда-переможиця отримала кубок, а всі призери отримали медалі та грамоти.

По закінченню змагань всіх учасників кухарі Варвинської ЗОШ пригостили смачним кулішем, пампушками з часником та пряниками, які напекли вихованки вмілого педагога цієї школи Ольги Вовчук.

Н. ПАЛЯНИЦЯ