До 95-річчя  створення Варвинської  селищної ради

Відзначаємо пам`ятні для Варви дати

Шановні мешканці селища!

У 2014-му році виповнилася 935-а річниця від часу першої літописної згадки про фортецю Варин в «Повчанні дітям» Володимира Мономаха.  Хоч 1079 рік  в істориків викликає дискусію, проте нам, пересічним мешканцям Варвинської територіальної громади, напевне, це не настільки принципово – роком пізніше чи роком раніше,  нам більш важливо, якою Варва є нині, яка її перспектива розвитку, адже всі ми тут живемо і хочемо, щоб наша мала батьківщина стала  кращою.

А 2015 року мешканці нашої  територіальної громади відзначають 95-річчя створення Варвинської селищної ради.

Екскурс в історію

Варва – селище міського типу (1960), розташована на лівому березі р. Удай, за 189 кілометрів від Чернігова та 35 км від залізничної станції Прилуки. Населення – близько 8,5 тис. чол.

Фортеця Варин вперше згадується (як традиційно звикли визнавати жителі селища) 1079 року, як місце перемоги Володимира Мономаха над половцями, але документально даний факт не зафіксовано. Проте 1085 року в „Повісті временних літ”  Варва дійсно згадується (ч.1, с.160). Обстежували городище фортеці Варин українські історики та археологи В.Г.Ляскоронський та О.В. Шекун.

 1240-го Варва була знищена монголо-татарами, з 1356-го – перебувала в складі Литви, мала Магдебурзьке право, в ХV ст. спустошувалася кримськими ханами, а в  ХVІ  – перейшла  під владу Польщі.

В ХVІІ столітті  населення містечка становило 6577 чоловік. На той час утворилися дві  Варвинські сотні. Мешканці підтримували козацького ватажка Якова Острянина та націо­нально-визвольну боротьбу під керівництвом Богдана Хмельницького.  1658 року під Варвою відбувся бій між загонами Івана Виговського та російськими військами. В 1709 році через Варву проходили шведські війська.

 У ХІХ столітті Варва подарувала Україні, Росії та Європі Осипа Бодянського – визначного вченого історика, етнографа та лінгвіста, який, проживаючи певний час у європейських країнах, популяризував вітчизняну історію та український фольклор.

За реформою 1861-го вільними стали 231 особа. Під час революції 1905-1907 років у Варві існувала підпільна організація. Багато земляків воювали на фронтах Першої світової війни. В грудні 1917-го було встановлено радянську владу, а під час революційних змагань 1917-1920 років через наше містечко проходили війська Денікіна, Петлюри, Махна, отаманів Марусі, Ангела, Тарана та війська Червоної армії.

З 1920-го існувала волость, з 1923-го – район. Під час голодомору 1932-1933 років загинуло біля 350 осіб і 104 – репресовані в кінці 30-х років.

Під час Другої світової війни Варва була окупована фашистами з 17 вересня 1941 до 17 вересня 1943 років. Узимку 1942-го заново створюється підпільна організація. В ніч із 26 на 27 лютого 1943-го у Варві відбулося  антифашистське повстання. У березні 1943-го створився  партизанський загін, який діяв до 20 вересня цього ж року. З квітня 1943 року його очолював лейтенант Червоної армії Є.Х.Соколовський. 17 вересня 1943-го війська 232-ї Сумської стрілкової дивізії у взаємодії з передовими частинами 3-го Котельниківського гвардійського танкового корпусу Воронезького фронту визволили Варву. Під час окупації фашисти знищили 99 жителів. За участь у війні 967 осіб нагороджено орденами та медалями.

У повоєнні роки  Варва відбудувалася, а у 70-90-і – при активному сприянні Гнідинцівського газопереробного заводу райцентр набрав сучасних обрисів.  Продукція ГПЗ  відвантажувалася як у республіки колишнього Радянського Союзу, так і в європейські  держави.

Наразі  найбільшими підприємствами Варви залишаються Гнідинцівський газопереробний завод та сільськогосподарське товариство «Дружба-Нова».

Нині основним завданням органу місцевого самоврядування – Варвинської селищної ради – є  підтримання  благоустрою селища, сприяння  розбудові територіальної громади на основі кращих зразків європейського досвіду.

З  історії Варвинської селищної ради

До 1920 року Варва належала до Гнідинської волості Лохвицького повіту Полтавської губернії. 1920-го її мешканці висловилися за утворення Варвинської волості Прилуцького повіту. Це рішення було прийнято на сході села. 6 жовтня 1920 року Полтавський губвиконком сповістив про утворення Варвинської волості Прилуцького повіту, яка  мала тоді  понад 7 тисяч населення.

У вересні організувався виконком Варвинської сільської ради (голова І.А. Пащенко). За дослідженнями місцевого краєзнавця І.В.Палія, перша згадка  про існування сільської ради підтверджена Прилуцькими архівними матеріалами, які нині зберігаються в Чернігівському обласному архіві, стосується  1922-1923 років. У 30-і роки сільську раду очолювали Пришедько та Андрущенко.

У повоєнні часи на чолі  сільської, а  потім і  селищної рад були Ф.О. Лихошва, П.Г.Галушка, В.А. Саверський,  в 70-90-і роки – М.В.Шавро, М.О.Чаленко, І.О.Гай­дай, М.А.Лисобиков, І.М.Басанко, П.М.Скудний, В.М. Гиленко, знову П.М.Скудний,  з 2010-го року  – В.В.Саверська-Лихошва

Варва – наш спільний дім, тож будьмо господарі в нім!

Передумови

Наша команда, прийшовши 2010-го року до органів місцевого самоврядування, зрозуміла, що без розбудови територіальної громади, без залучення громадськості до цього процесу,  неможливо розвивати населений пункт. Це – аксіома,  а тому ми розпочали з розбудови територіальної громади.

Чи активно підтримали  мешканці  запропоновану  ініціативу? Не особливо, проте іншого шляху не було, тому необхідно   діяти. І ми почали…

Розбудова Варвинської територіальної громади

Для того, щоб здійснювати  розбудову територіальної громади, необхідно було  прийняти нормативно-правові  акти місцевого значення і на  їх основі розпочинати розбудову територіальної громади, залучаючи  мешканців до цього процесу.

Отже,  селищна рада  затвердила Статут Варвинської територіальної громади, Положення про Орган самоорганізації населення «Варин-плюс», який отримав статус юридичної особи, прийняла Положення про вуличні та будинкові комітети, Положення  про символи  та  бренд смт. Варва.

Райцентр охоплює 93 вулиці та провулки. Лише впродовж 2011 року було проведено 38 зборів мешканців вулиць та багатоповерхових будинків і обрано голів вуличних  комітетів.

Мешканці селища через Орган самоорганізації населення «Варин-плюс» мають змогу  акумулювати благодійні кошти та кошти  мешканців  для підтримання благоустрою селища чи проведення свят.

2013-го року організовано свято двох вулиць: 9 Травня та Лютневого повстання (до 75-річчя Лютневого антифашистського повстання у Варві),  в ході яких вшановувалися ветерани, які тут проживають, почесні варвинці, найстарші та наймолодші її мешканці.

З метою дотримання належного благоустрою в селищі  прийнято Правила благоустрою, які мають виконувати всі юридичні та фізичні особи. 2013 року селищна  рада прийняла Положення про селищного інспектора з благоустрою, який стежить за дотриманням Правил  благоустрою. Прийнято й Порядок користування об’єктами благоустрою в смт. Варва, що дає змогу орієнтуватися на добросусідське врегулювання проблем: наприклад, потрібно підприємцю встановити тент довкола торгової точки, будь ласка, лише офіційно заплати за це; потрібно мешканцю приватного сектора  тимчасово розмістити будівельні матеріали під двором – плати  і розміщуй на зазначений термін, а штрафи проти порушників застосовуються лише як виняток. Це – цивілізований варіант взаємовідносин між членами  територіальної громади, який вигідний обом сторонам.

Крім того, сесією Варвинської селищної ради прийнято Кодекс честі та ефективного управління територіальною громадою, Кодекс честі депутатів, Положення про Почесне громадянство та Положення про Почесну відзнаку селищного голови «За заслуги перед селищем».

Такі результати

За роки наполегливої  діяльності деякі досягнення  маємо. Варва стала чистішою, щорічно ліквідовуються стихійні сміттєзвалища, вивозяться тверді побутові відходи  від мешканців багатоповерхівок,   жителів приватного сектора та від мешканців  села  Воскресенське, яке входить до складу Варвинської селищної ради. Упорядкованого вигляду набув полігон твердих побутових відходів, на якому організовано чергування працівників, працює бульдозер, дотримуються санітарні норми та організовано сортування сміття.

Прийнятий Порядок залучення, розрахунку розміру і використання коштів пайової участі у розвитку інфраструктури населених пунктів Варвинської селищної ради сприяв тому, що кошти  від  новобудов чи перебудов, які  зводяться  у селищі, надходять  до селищної ради.

За останні роки заасфальтовано декілька вулиць селища, зроблено капітальний ремонт кількох дахів  багатоповерхівок, для комунального підприємства «Господар» придбано необхідну  спецтехніку, встановлено кілька пам’ятних знаків, відкрито алею Слави, розроблено Генеральний план Варви, виготовлено декілька проектно-кошторисних документацій на будівництво, реконструкцію та капітальний ремонт об’єктів селища.

У 2013-ому році Варвинська селищна рада зайняла І місце в обласному конкурсі «Краща сільська, селищна та міська рада». І надалі планів маємо чимало і намагаємося поетапно їх реалізовувати під девізом, який височить на центральній площі селища: «Варва – наш спільний дім, будьмо господарі в нім!»

Розширення участі громадян в управлінні громадою

Зрозуміло, щоб успішними були взаємовідносини між особою і  державою та між органом місцевого самоврядування, членами територіальної громади і державою, необхідно дотримуватися законів. Проте закони не можуть врегулювати всі аспекти життєдіяльності  територіальної громади, а тому для більш детальної регламентації життєдіяльності особи та громади в цілому  органу місцевого самоврядування необхідно  приймати нормативно-правові акти місцевого значення. Тож команда  Варвинської селищної ради протягом кількох років  робить це.

Впродовж чотирьох років прийнято Положення про Варвинську селищну раду,  Регламент селищної ради, Положення про  дорадчу раду при селищному голові, Кодекс честі депутата, Кодекс честі та ефективного управління Варвинською територіальною громадою, якими окреслено основні положення життєдіяльності ОМС. Для того, щоб правильно здійснювати процес оприлюднення нормативно-правових та регуляторних актів, необхідно було встановити Порядок їх оприлюднення та Положення про порядок підготовки, обговорення, прийняття та відстеження результативності регуляторних актів з питань господарської діяльності.

Підґрунтям для успішної діяльності  мешканців селища та перетворення їх на активних розбудовувачів  територіальної громади з визначеними правами та обов’язками стало прийняття Статуту територіальної громади селища Варва. З часом процес розбудови територіальної громади продовжувався, а тому виникла необхідність прийняти Положення про Орган самоорганізації населення «Варин-плюс», Правила благоустрою, Положення про вуличні та будинкові комітети.

З метою успішнішого господарювання та розширення участі громадян в управлінні Варвинською територіальною громадою прийнято Положення про Цільовий фонд розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури смт. Варва та Порядок залучення, розрахунку розміру і використання коштів пайової участі  в розвитку інфраструктури населених пунктів Варвинської селищної ради, які дають змогу робити відрахування коштів на розвиток інфраструктури селища при введенні в експлуатацію  об’єктів завершеного будівництва.

Так, наприклад, відрахування, які надходили до ОМС впродовж 2013-2014 років, дали змогу зробити поточний ремонт головних доріг Варви. А прийнятий селищною радою Порядок використання об’єктів благоустрою у смт. Варва дає можливість  уникати конфліктів із мешканцями селища, які тимчасово  використовують узбіччя чи зелені зони.

Для нормальної життєдіяльності членів територіальної громади сесією селищної ради було прийнято Положення про встановлення за погодженням  з власниками зручного для населення режиму роботи об’єктів торгівлі, закладів ресторанного господарства, ринків та підприємств побутового обслуговування населення, розташованих на території Варвинської селищної ради та Положення  про порядок проведення конкурсу на право оренди майна власності територіальної громади, Порядок присвоєння та зміни поштових адрес об’єктам нерухомого майна, найменування та перейменування вулиць.

В 2011 році з метою підтримання благоустрою в смт. Варва було прийнято Правила благоустрою та Положення про селищну інспекцію з благоустрою території селищної ради. За дотриманням  мешканцями Правил благоустрою стежить селищний інспектор із благоустрою, який щотижня спільно з дільничним інспектором   здійснює об’їзд Варви, порушникам благоустрою вручає приписи, а злісні  порушники  отримують протоколи на засіданні адміністративної комісії.

Для того, аби мешканці селища не забували історичного минулого та героїчних сторінок рідного краю, селищна рада прийняла Положення про місцеву символіку, яким встановлено Гімн, Герб, Прапор Варви та Положення про бренд Варви. Тож місцева символіка прикрашає вулиці містечка, символізуючи її історію та сьогодення.

Безперечно, кожен населений пункт України не може обійтися без вшанування найвизначніших мешканців. З цією метою прийнято Положення про почесне громадянство селища Варва  та Положення про Почесну відзнаку селищного голови «За заслуги перед селищем». До 70-річчя визволення Варви від німецько-фашистських загарбників звання «Почесний громадянин» отримав ветеран війни і праці  В.І.Ященко. А Почесну відзнаку селищного голови «За заслуги перед селищем» вручено директору Гнідинцівського газопереробного заводу М.М.Дядику.

Для висвітлення життєдіяльності територіальної громади необхідна активне залучення місцевих засобів масової інформації. Селищна рада прийняла Положення про акредитацію представників засобів масової інформації,   Положення про громадські слухання в населених пунктах Варвинської селищної ради та Порядок розміщення зовнішньої реклами.

Протягом 2011-2014 років  селищною радою прийняті та діють: Середньотермінова  Програма соціально-економічного розвитку селища на 2012-2015 роки «Варва-2015: співпраця влади і громади»,  Програма реформування житлово-комунального господарства та благоустрою селища на 2012-2015 роки, Комплексна Програма з екології на 2011-2015 роки, селищна Програма регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами та щорічна Програма організації оплачуваних робіт з благоустрою та озеленення  смт. Варва.

Тож, переконана, що прийняті нормативно-правові акти сприятимуть розширенню участі громадян в управлінні Варвинською територіальною громадою.

Здобутки останніх років

 Розбудова Варвинської територіальної громади:

-прийнято Статут селища; По­ложення про орган самоорганізації „Варин-плюс”; Положення про вуличні та будинкові комітети;

-діють середньострокова Програ­ма соціально-економічного розвитку селища «Варва-2015: співпраця влади і громади»; Програма реформування ЖКГ; Правила благоустрою селища.

Соціально-економічний напрямок:

– зроблено капітальний ремонт вулиць Українська, Вишнева, 40 р. Перемоги, Володимирська, Ярославська;

– виконано  ремонт у ДНЗ «Дже­рельце» (виділено більше 700 тис. грн. для заміни вікон на металопластикові пакети);

– проведено капітальний ремонт дахів  будинків № 53 по вул. Шевченка, № 28 і 38 по вул. Миру;

-із коштів місцевого бюджету плануємо зробити капітальний ремонт вул. Щорса та поточний вул. Нова, капремонт тротуарів по вул. Космонавтів;

– виготовлено ПКД на реконструкцію водопровідної системи у Варві (І черга) та розпочато роботи на „Зарічці”, зокрема, по вул. Зарічна та Одеська – Вороного.

– виконано підвід водопроводу на вул. Підгірна – по пров. Ватутіна – вул. Пилипенка;

– проведено заміну електропроводки в гуртожитку по вул.Шевченка, 37 і проведено тут  поточний ремонт,  замінено електропроводку в приміщенні колишнього готелю;

– за кожної нагоди проводимо поточний ремонт  доріг селища, зокрема, поремонтовано вул. Бодянських, Шевченка, Лютневого повстання, мікрорайон „Нафтовик”;

– на водопровідних мережах Варви  встановлено понад 40 засувок, які дають змогу на випадок аварії відмикати частину вулиці, а не цілий мікрорайон;

– КП «Господар» виготовляє і здійснює заміну дерев’яних люків на залізобетонні;

– близько 400 тис.  грн буде спрямовано у рамках співфінансування на придбання рентгенапарату для ЦРЛ.

Житлово-комунальний напрямок:

– відновлено роботу дільниці ЖКГ, яка надає послуги мешканцям селища з ремонту житлового фонду;

–  створено служби перевірки та обслуговування ДВК, надання ритуальних послуг ;

– для КП „Господар” придбано сміттєвоз, екскаватор, бульдозер, бортову машину «Газель»; трактор з лопатою, асеновоз. Нині проводиться тендер на придбання трактора для підприємства.

Благоустрій селища

– першочергова увага приділяється благоустрою селища; діє  загін благоустрою (10 працівників і майстер);

– приведено в порядок полігон ТПВ (оформлено землю, виготовлено паспорт, передано на обслуговування до КП «Господар», організовано сортування сміття);

– встановлено понад сто лавочок та смітничок;

– всім юридичним особам визначено прилеглу та закріплену території для щотижневого прибирання;

-щочетверга проводиться загальноселищний санітарний день, щоп’ятниці – рейди-перевірки спільно з дільничним щодо дотримання порядку на прилеглих та закріплених територіях;

-активно співпрацюємо з районним центром зайнятості, щоб  задіювати  безробітних на роботи з благоустрою селища;

-щорічно КП «Господар» поповнює своє господарство новими сміттєвими контейнерами;

-при допомозі ГПЗ та Гнідинцівської сільської ради виготовлено та встановлено дві зупинки в напрямках на Прилуки та на Гнідинці, а також  спільним зусиллями ГПЗ, депутата облради В.О. Зуба, місцевих підприємців встановено  зупинку біля райлікарні;

– випиляно сухостій в парку Вічної Слави та на вулицях селища .

Гуманітарна сфера

-спільно з районним будинком культури організовуються та проводяться свята: Новий рік на майдані, Івана Купала, День молоді; Різдвяні зустрічі, Масляна, День Варви тощо;

– спільними зусиллями селищної ради, ГПЗ, СТОВ «Дружба-Нова», освіти та КП «Господар» здійснено реконструкцію гімнастичного майданчика на стадіоні та проведено регіональні змагання зі стріт воркауту;

-до 70-річчя Лютневого повстання у Варві встановлено чотири пам’ятні дошки на райцентрівських спорудах, де відбувалося повстання;

-проведено обласну науково-практичну конференцію до 70-річчя Лютневого постання;

-видано брошури: «Варва: істрія і сьогодення»,  «Антифашистські повстання на території окупованої України (1943)», „Варва – європейське містечко”;

– до 205-ї річниці від дня народження Осипа Бодянського проведено  регіональну науково-практичну конференцію;

– систематично співпрацюємо зі ЗМІ;

-відкрито алею Слави в парку Вічної Слави;

-встановлено пам’ятні знаки: учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС (за спонсорські кошти СТОВ «Дружба-Нова»), «Борцям за волю України», Осипу Бодянському, до 70-річчя Лютневого постання у Варві;

– з допомогою ГПЗ і КП „Господар” споруджено  майданчик для урочистих подій у „Казковому містечку”;

-встановлено дитячі майданчики у сквері «Казкове містечко»  і  в парку Слави.

 Замість епілогу

 Вельмишановні добродії!

Мені приємно усвідомлювати, що значна частина мешканців Варви активно переймається історією нашого стародавнього містечка, пишається ним, вивчає його минуле, дбає про сьогодення та небайдужа до його майбутнього, яке ми бачимо саме у європейській родині. І це – не випадково, адже Варву з повним правом можна зарахувати до розряду європейських  містечок, враховуючи не лише її героїчне  минуле, козаччину,  існування місцевого самоврядування, а й беручи до уваги  довготривалі дружні стосунки керівництва та мешканців райцентру  з кількома болгарськими і чеськими містами в середині ХХ століття.

Якщо філософськи сприймати життя, то найкраще для цього підходить китайська притча. Давним-давно жив імператор, який хотів збагнути сенс життя. Щоб досягти цього, придворний мудрець запропонував вельможі прочитати найцікавіші книги, але часу в імператора не вистачало. Тоді він наказав мудрецю сформулювати сенс життя єдиною фразою, на що останній  відповів: «Людина народжується, живе й відходить…». Проте, живучи, мисляча особистість намагається залишити пам’ятний слід на землі. І чим статечнішою стає, тим частіше її осяює думка про благодійність. Напевне, цим пояснюються безкорисні справи відомих меценатів України Мазепи, Галагана, Терещенка, Харитоненка, Яхненка, Симиренка.

Тож, користуючись нагодою висловлюю сердечну вдячність Гнідинцівському ГПЗ (директор М.М. Дядик), СТОВ «Дружба-Нова» (генеральний  директор І.В. Макуха), депутатам обласної, районної і селищної рад, членам виконавчого комітету та всім небайдужим  мешканцям Варви.

Приємно, що багато з вас, шановні,  прекрасно розуміють і поділяють ту думку, що всі ми маємо успішно працювати на благо розбудови Варвинської територіальної громади, бо інакше   Варві не бути ошатною,  вона втратить свою самобутність, так і не набравши  європейського вигляду.

Переконана, люди  з віком починають задумуватися  над тим, що  я  зробив чи зробила не лише для себе, своєї родини, а й для  Варви в цілому? І щоб не трапилося так, що  життя прожито, а немає чого згадати, поквапимося робити  добро землякам і  Варві,  аби  вона стала європейським містечком.

Сердечно вітаю всіх варвинців з пам`ятними для нас датами і запрошую до спільної продуктивної праці на  благо нашої громади, а значить, на благо кожного, хто мешкає у мальовничому містечку працелюбів і щирих людей. Шануймося і не шкодуймо зусиль для побудови власного гідного  майбутнього.

В.Саверська-Лихошва, Варвинський селищний голова

Газета “Слово Варвинщини”, 5.09.2015 р